Toelichting van de Strengthsfinder talententest

Ontdekken wat je vijf meest ontwikkelbare talenten (én inspiratiebronnen) zijn, doe je via de Clifton StrengthsFinder, een geautomatiseerde test die je vanachter iedere werkplek kunt maken. De test duurt ongeveer 35 minuten en kan maar één keer opgestart en gedaan worden. Daarom is het belangrijk dat je voor het maken van deze test een moment kiest waarop je minstens 35 minuten ongestoord kunt werken.

Opstarten van de test

Op http://sf1.strengthsfinder.com/nl-nl/homepage.aspx vind je de ingang om de test te maken. Je komt dan op het startscherm terecht en kiest voor de optie ‘Als nieuwe gebruiker registreren’ die je hiernaast ziet.

Voer je persoonlijke code in

In het scherm dat daarna verschijnt vul je de eenmalig werkende persoonsgebonden toegangscode – die achterin je boek staat – in en klikt op Doorgaan.

Registreren

In het volgende scherm registreer je jezelf. Je emailadres vul je hier in, zodat het rapport met de testuitslag naar je toe gemaild kan worden. Onderaan in dit scherm heb je de mogelijkheid om aan te geven of je vanaf dit moment wel of niet aanvullende mailberichten van Gallup wilt ontvangen. Dit gebeurt dus niet automatisch.

Vervolgens doorloop je een aantal schermen die voor zich spreken. Bijvoorbeeld het scherm waarop je uitleg krijgt over de lengte en de duur van de test.

Toestemming om gegevens te verwerken

Gallup heeft toestemming van je nodig om de resultaten van de test die je hebt gemaakt te verwerken en aan je retour te mailen. Ga je daar niet mee akkoord, dan kan de uitslag niet berekend worden en de test dus niet uitgevoerd worden. Je kunt hier met een gerust hart je ‘akkoord’ geven, in de wetenschap dat Gallup de Safe Harbor Agreement heeft ondertekend waarin het bevestigt dat het je persoonlijke gegevens beschermt volgens de strenge Amerikaanse privacy wetgeving.

De werkwijze van de test

Voordat de test begint wordt een voorbeeld van een uitsprakenpaar (twee uitspraken) aan je voorgelegd om te illustreren wat je de komende 35 minuten kunt verwachten. Pas daarna beginnen de officiële uitsprakenparen voor het persoonlijk profiel. Het is de bedoeling dat je kiest voor de uitspraak die het dichtst bij je als persoon ligt. Vaak is dat de uitspraak die met je eerste reactie correspondeert. Doe geen pogingen om je reactie te gaan analyseren en maak je geen zorgen als je een paar keer neutraal moet antwoorden. Het doel van deze Sterke Punten detector is erachter te komen wat je persoonlijke karakteristieke talenten zijn. Als geen van deze twee uitspraken die je worden voorgelegd tot een sterke reactie leidt, of als je vindt dat beide uitspraken even goed bij je passen, is in beide gevallen ‘neutraal’ het meest geschikte antwoord. Per vraag heb je 20 seconden de tijd om te antwoorden.

Het resultaat en het verslag

Na afloop van de test verschijnt eerst een beeldscherm met allerlei informatie onder andere over hoe je gecoacht kun worden.

Het daaropvolgende scherm toont je persoonlijke uitslag. Je krijgt hier de opsomming van jouw 5 meest ontwikkelbare talenten te zien. Lees ze rustig door om te begrijpen wat ze inhouden en te zien wat je er voor jezelf in herkent.

Op deze website pagina zijn verschillende rapporten te openen met aanvullende informatie over jouw talenten. Mocht je die nu nog niet interessant vinden, maar later wellicht wel: weet dat je op ieder gewenst moment weer op deze website kunt inloggen met de gegevens die je ook hebt gebruikt om je account aan te maken. Niet vergeten dus!