Les: Van talenten naar sterke punten

 

Talenten zijn aangeboren. Naast aangeboren talenten doe je in de leven kennis en ervaring op en leer je vaardigheden aan. 

Als secretaresse kan je talent bijvoorbeeld ‘communicatie’ zijn en een vaardigheid is bijvoorbeeld ’typen’. Als verpleegkundige kan je talent bijvoorbeeld ‘empathisch’ zijn en om te kunnen bloedprikken zijn er bepaalde handelingen die je moet uitvoeren. Deze handelingen zijn aan te leren en noemen we vaardigheden.

Naast het talent en de vaardigheden heb je ook kennis, deze doe je bijvoorbeeld op in een opleiding door een video te bekijken, ervaring op te doen of een boek te lezen. Jouw talent, de vaardigheden en kennis samen kunnen tot een Sterk Punt leiden:

Ik voel me sterk als ik een patiënt op zijn gemak kan stellen als ik pijnloos bloed prik.

Met andere woorden: als je in staat bent je vaardigheden, je kennis en je talenten samen te brengen, dan praten we over een Sterk Punt.

Zoals je misschien leest in het voorbeeld hierboven maakt het formuleren van je sterke punten dat jij je talent beter kunt inzetten en benutten.

Je kunt hiermee duidelijk benoemen voor jezelf, en dus ook voor anderen zoals collega’s, leidinggevende, klanten, opdrachtgevers wat je te bieden hebt, wat je graag doet en wat dit jou en de ander oplevert.