Les: Hoe kun je talentgericht werken?

 

Na het lezen van de opbrengsten die Talentgericht werken met zich mee brengt denk je misschien, DAT WIL IK OOK! Maar hoe?

Rendement door Talent gebruikt de StrengthsFinder methodiek van Gallup. Uit de StrengthsFinder test komt jouw top 5 talenten naar voren. Het kan zijn dat het talenten naar voren haalt die je wellicht niet had verwacht.

Mijn top 1 talent is maximaliseren. Dat wil zeg dat ik altijd het “maximale” uit iets wil halen. Dat herkende ik helemaal niet van mezelf totdat ik erover in gesprek ging en feedback kreeg van collega’s hoe ze dat talent bij mij zien. Door erover te praten en na te denken merk ik nu dagelijks aan mezelf hoe ik het inzet en dat ik continu bezig ben zaken “nog beter” te krijgen. Inmiddels realiseer ik me dat steeds beter, niet alleen achteraf, ook in het hier en nu.

Om te onderzoeken waar jouw Talenten zitten kun je naar ervaringen in het verleden kijken waarbij je in de flow raakte. Je kunt onderzoeken van welke activiteiten jij enthousiast wordt. Of zaken waar je naar uitkijkt, ook al word je er niet voor betaald. Soms kun je fysiek moe zijn van een activiteit maar laad je mentaal wel op, bijvoorbeeld sporten of een evenement runnen waarbij je fysiek in touw bent geweest (zere voeten, rugpijn) maar geestelijk opgeladen voelt.

Wat doe jij “als vanzelf”? Waar hoef je amper over na te denken? Wat is typisch “jij”?

 

Talenten effectief inzetten

Het kan zijn dat jij als kind werd gezien als iemand die de baas wilde spelen, terwijl jij een heel groot talent hebt voor sturingskracht (leiderschap) wat je nog niet goed wist te doseren. Dan werd toen jouw talent misschien als iets onhandigs gezien. Het is echter een positieve eigenschap. Het inzetten van je talenten overschrijdt “werk context”. Het gaat om meer dan alleen iets goed doen. Als je werkt vanuit je talenten raak je intrinsiek gemotiveerd. Er zijn 3 dingen van belang om je talenten en sterke punten te vinden, te waarderen en te benutten:

  1. Je bent je bewust van je talent.
  2. Je bevindt je in een context waar jouw talent het beste tot zijn recht komt.
  3. Je benut je talent en zet deze blijvend in.