Passie vinden met Rendement door Talent

Volg het pad naar je passie

Vraag je je af wat je nu precies wilt met je leven, wat je nu echt leuk vindt en wat je passie is? Leer dan hoe je het pad kunt volgen dat leidt naar jouw passie!

Wat wil ik met mijn leven?

Vroeg of laat kom je voor deze vraag te staan. Wat wil je met je leven? Waar ga je de komende jaren je aandacht op richten, wat ga jij betekenen voor jezelf en voor de wereld om je heen? Het vinden van het antwoord op deze vraag is vaak lastig.

Er zijn zoveel dingen de moeite waard. Toch is niet alles wat de moeite waard is het antwoord op je vraag.

Er zijn dingen die goed zijn om te doen, en er zijn dingen waarvoor jij simpelweg gemaakt bent. Dingen waar jij van nature goed in bent, die je leuk vindt en waar je keer op keer voldoening uit haalt. Datgene waar je momenteel het meest enthousiast over wordt, dat is je talent. En het is ontzettend waardevol om je talent te ontdekken.

Waarden van je passie vinden

Je passie is de plek waar twee belangrijke dingen samenkomen: dat wat jij het allerleukst vindt en jouw grootste talenten. Zodra je hebt ontdekt wat dit kruispunt voor jou inhoudt kun je een leven vormgeven dat helemaal past bij wie jij bent.

Wanneer je kunt leven vanuit je passie dan werk je met plezier. Je kunt jezelf met volle overgave storten op dat wat je het leukst vindt om te doen. Hierdoor kost je werk je veel minder energie. Sterker nog, je werk zal je energie géven. En dat is belangrijk. Op deze manier kun je namelijk het beste uit jezelf halen, en het beste uit jezelf geven aan de wereld.

Zodra jij ontdekt waar je het beste in bent geef je niet alleen jezelf een geschenk. Je geeft ook je (werk)omgeving een belangrijk geschenk: jezelf. Door te leven vanuit je passie geef je het beste van jezelf. Hierdoor is iedereen uiteindelijk beter af.

Tips om jouw passie (in) te zien

Maar hoe vind je je passie? Dat is eenvoudiger dan je misschien denkt, mits je een beetje geduld kunt opbrengen. Als je op dit moment geen idee hebt wat jouw passie zou kunnen zijn, let dan eens goed op de dingen die je het allerleukst vindt.

Steeds wanneer je merkt dat je interesse wordt gewekt, wanneer je iets ontzettend leuk vindt, heb je een deel van het pad gevonden. Je kunt ook achterom kijken en eens op een rijtje zetten welke dingen je in het verleden altijd leuk hebt gevonden. Waar was je als kind graag mee bezig?

Dit is een mooie opdracht: Neem een moment voor jezelf en brainstorm over alle dingen die je leuk vindt. Vanaf toen je klein was, tot nu:

  • Waar speelde je vroeger als kind mee? Wat vond je leuk om te doen?
  • Wanneer vergeet je de tijd?
  • Naar waar kijken jouw ogen als eerst? Bijvoorbeeld als je op internet scrolt; wat lees je en waar blijft je aandacht hangen?
  • Wat is die éne activiteit op je werk die je leuk vindt?
  • Met welke mensen merk je dat het fijnste samenwerkt?
  • En voor welke mensen merk je dat jij echt iets wilt doen?
  • Welke problemen zie jij op je werk, thuis, in je omgeving of in de maatschappij waar jij graag een oplossing voor wilt vinden? Wat moet ècht veranderen?

Ga dit voor jezelf eens na. En stel jezelf dan elke keer deze drie vragen:

  1. ‘Wat précies vind ik daar zo leuk aan?’
  2. ‘Waarom vind ik datgene precies zo leuk?’, en
  3. ‘Wat is datgene waar alles samenkomt?’

Je zult zien dat je allerlei verschillende signalen krijgt. Allerlei verschillende puzzelstukjes die een groter geheel vormen.

Breng passie in je leven

Plan langzaam richting een nieuw leven. Een leven waarin je echt jezelf kunt zijn. Zoek uit hoe je jouw passie kunt uitoefenen. Je kunt dan denken aan het veranderen van carriere. Je kunt ook je passie in je leven halen in de vorm van een hobby. Zo kun je je aanmelden voor een toneelvereniging of een weblog over mode starten in je vrije tijd.

Houd je vast aan de dingen die je echt interesseren, en zoek uit of je hiermee op het kruispunt tussen je interesses en je talenten staat. Zo ja, doe er dan alles aan om je leven in deze richting te sturen. Want zo zul je op termijn het beste uit jezelf halen, en het beste van jezelf aan de wereld geven.

Meer tips om te doen wat je echt leuk vindt

Wil je meer tips bij het vinden van je passie en wil je ontdekken hoe je van je talent je werk kunt maken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek met Elise van den End.

Meer weten over een Training talentontwikkeling bij Rendement door Talent?

Rendement door Talent helpt organisaties om een goede invulling te geven aan talentmanagement en talentontwikkeling. Wij maken het management, de teams en de medewerkers niet alleen bewust van hun eigen talenten.

We bieden vooral ook praktische handvatten en tips hoe je deze talenten meer kunnen benutten in het werk. Hierdoor wordt ieder expert van zijn talenten. Dit doen we met behulp van een aantal programma’s die we speciaal hebben ontwikkeld om talenten te ontdekken en te verbinden aan het werk en aan de organisatiedoelstellingen.

Wil jij ook meer rendement behalen met het talent dat je in huis hebt? Bel of mail voor een afspraak. We denken graag met je mee!