persoonlijke ontwikkelgesprek Rendement door Talent

Talentmanagement is ook: negatieve energie ombuigen in positieve

Deze week verzorgden we een workshop tijdens het ‘War for Talent’ symposium op Hogeschool Windesheim. Om een goed beeld neer te zetten van de impact die het heeft om vanuit je sterke punten (talenten) te werken, vertelden we over de ervaring van een van onze cliënten. Laat je ook inspireren door het verhaal van Elvira.

Elvira (39) is werkzaam bij een groot callcenter in Zwolle. Ze was opgeklommen van agent naar senior callcentermedewerker en was verantwoordelijk voor het kennisniveau van haar afdeling. Ze hielp de agents met lastige vragen, nam ingewikkelde klachtgesprekken over en onderhield het interne kennissysteem.

Elvira was een zeer gewaardeerde collega: ze nam voor iedereen die iets niet begreep ruim de tijd, wikkelde naar ieders tevredenheid en met een grote smile klachtgesprekken af – klanten pikten van haar alles door haar flair – en ze kon uitstekend schakelen tussen de systemen en de kennis.

Persoonlijk ontwikkelgesprek

Tegelijkertijd kwamen in haar Persoonlijk ontwikkelgesprek ook minpunten ter sprake: haar gespreksduur was veel te lang – ze ging veel te diep in op de materie. Daarnaast ‘bemoeide’ ze zich in overleggen op een vervelende manier met de besluiten van leidinggevenden en veroorzaakte negatieve roering op de afdeling. Die minpunten moesten omgebogen worden, en daarvoor kreeg zij het traject ‘Talent in beeld’ aangeboden.

Tijdens onze begeleiding brachten we haar talenten in kaart en ontdekten haar belangrijkste talentmechanismen: sturingskracht, relatievorming en aanpassingsvermogen. De vaardigheden waar zij het meeste energie van kreeg en goed in was waren: doorzetten, lobbyen en entertainen.

Na deze talenten en vaardigheden met elkaar te verbinden en die te koppelen aan haar werkervaring tot nu toe, kwamen we tot de conclusie dat een van haar Sterke Punten Statements* was/is: “Ik voel me sterk als ik in turbulente ad hoc situaties mijn stem mag laten horen en een oplossing kan uitvoeren”.

Deze uitspraak betekent veel voor haar. Elvira weet precies wat ze met die zin bedoelt: in welke situaties ze terecht wil komen en wat ze dan wil ondernemen. Ze kan voorbeelden noemen en er haar talenten en vaardigheden aan koppelen, waardoor de boodschap ook voor haar leidinggevende helder en overtuigend was. Van het uitspreken alleen al gingen haar ogen stralen…

Energie inzetten met opgedane inzichten

Met de opgedane inzichten in het persoonlijk ontwikkelgesprek en SPS is Elvira terug gegaan naar haar leidinggevende. Ze vertelde haar dat haar waarde ligt in activiteiten die bij dit sterke punt passen en noemde concrete voorbeelden. Ze liet vooral weten dat ze meer invloed wilde uitoefenen, meer sturing wilde geven aan de uitvoering.

Haar leidinggevende proefde haar overtuiging en liet haar vanaf dat moment ‘bemoeien’ met de inwerkschema’s van nieuwe mensen. Dat gaf Elvira al veel meer bevrediging, en ze werd al wat minder lastig richting het management team. Maar ze kwam pas echt tot rust (of in haar kracht..) toen zij een ingrijpendere switch mocht maken en verantwoordelijk werd voor de dagelijkse monitoring van de telefoonbezetting.

Ze kon haar sturende en enthousiasmerende energie daarin helemaal in kwijt en hoefde haar energie niet meer op een negatieve manier kwijt te raken middels rebels gedrag.

Elvira had niet langer de focus op het versterken van haar valkuilen. Door middel van onze ‘Talent in beeld’-training heeft zij haar sterke kanten versterkt en geleerd hoe zij die van waarde kan laten zijn voor haar organisatie. Haar werkgever heeft daardoor een beter functionerende medewerker gekregen en zijzelf veel meer de regie op het vervolg van haar carrière.

Geïnspireerd? Neem contact met ons op, dan bespreken we graag hoe we jouw talenten effectief voor je kunnen laten werken.

 

* Een Sterke Punten Statement (SPS) is een uitspraak die als kapstok fungeert en die weergeeft in welke situaties en bij welke activiteiten jij helemaal tot je recht komt en (dus) een sterke prestatie neerzet. De kreet ‘SPS’ komt uit de Sterke Punten methode van Marcus Buckingham, een talent- ontwikkel methode die als rode draad loopt door de trajecten van Rendement door Talent.

auteur: Esther Esselbrugge

Meer weten over talentmanagement en talentontwikkeling?

Rendement door Talent helpt organisaties om een goede invulling te geven aan talentmanagement en talentontwikkeling. Wij maken het management, de teams en de medewerkers niet alleen bewust van hun eigen talenten. We bieden vooral ook praktische handvatten en tips hoe je deze talenten meer kunnen benutten in het werk. Hierdoor wordt ieder expert van zijn talenten. Dit doen we met behulp van een aantal programma’s die we speciaal hebben ontwikkeld om talenten te ontdekken en te verbinden aan het werk en aan de organisatiedoelstellingen.

Wil jij ook meer rendement behalen met het talent dat je in huis hebt? Bel of mail voor een afspraak. We denken graag met je mee!