talent kinderen en Rendement door Talent

Elk kind heeft een talent!

Talent kinderen belicht. Elk kind wordt geboren met een sprankelende verbeelding en een grote dosis creativiteit. Daarna is het de kunst om ervoor te zorgen dat je kind dat in de loop der jaren niet verliest.

Er was eens een meisje van zes dat nooit goed meedeed op school. Behalve tijdens het tekenen. Twintig minuten lang ging ze helemaal op in haar werk. De lerares vroeg nieuwsgierig wat ze tekende. Zonder op te kijken zei het meisje: ‘Ik maak een portret van God’. Verrast zei de juf: ‘Maar niemand weet toch hoe God eruitziet?’ ‘Nou, zo meteen wel’ zei het meisje.

Dit verhaaltje geeft aan dat jonge kinderen een groot vertrouwen hebben in hun eigen verbeelding. Helaas raken de meeste kinderen dit vertrouwen later in hun leven kwijt. Vraag aan een groep zesjarigen wie zichzelf creatief vindt en ze steken allemaal hun hand op. Stel deze vraag tijdens een ouderavond en slecht een enkele ouder steekt zijn hand op. Eigenlijk best gek, hoe dat zit met talent kinderen.

Contact verliezen met talent kinderen

We worden allemaal geboren met een sprankelende verbeelding en een grote dosis creativiteit, maar naarmate we ouder worden verliezen we het contact met onze natuurlijke kwaliteiten. En daardoor vinden we het vaak lastig om te bedenken waar we goed in zijn en wat we nou echt willen. Herkenbaar? Voor velen vast en zeker. Hoe voorkomen we dat ook onze kinderen later een zoektocht naar hun eigen talenten op touw moeten zetten?

Volgens Ken Robinson, schrijver van ‘Het Element – Als passie en talent samenkomen’ ligt de oorzaak, ironisch genoeg bij school. Daar worden kinderen vaak gedwongen om met de stroom mee te gaan. Alle leerlingen besteden evenveel aandacht aan dezelfde vakken, ongeacht individuele voorkeuren, capaciteiten en talenten. Aan gestandaardiseerde toetsen hechten we veel waarde.

Op deze manier zuigt het onderwijssysteem alle creativiteit uit kinderen, aldus Robinson, en verstikt het de talenten van kinderen. Logisch dat mijn creatieve dochter het gevoel heeft dat datgene waar zij goed in is, niet wordt gewaardeerd op school!

Individuele talenten van kinderen

Moeten we onze kinderen dan massaal bij Montessorischolen gaan inschrijven? Nee. Wel moeten we naar mijn idee van standaardisering naar personalisering in het onderwijs. Elk kind moet kunnen werken en leren op basis van zijn individuele talenten. De school moet een omgeving zijn waarin kinderen willen leren en op natuurlijke wijze hun passie kunnen ontdekken. Dat klinkt ideaal, maar is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Het goede nieuws is dat wij, ouders, daar een rol bij kunnen spelen. Het allerbelangrijkste voor een kind is iemand die in hem gelooft! Als wij onze kinderen de ruimte geven en stimuleren om datgene te doen wat ze graag willen, staan ze steviger in het leven. Zijn ze beter opgewassen tegen alles wat nog op hun pad komt. Gewoon omdat ze van ons mochten worden wie ze zijn.

auteur: Elise van den End

Meer weten over een Training talentontwikkeling bij Rendement door Talent?

Rendement door Talent helpt organisaties om een goede invulling te geven aan talentmanagement en talentontwikkeling. Wij maken het management, de teams en de medewerkers niet alleen bewust van hun eigen talenten. We bieden vooral ook praktische handvatten en tips hoe je deze talenten meer kunnen benutten in het werk. Hierdoor wordt ieder expert van zijn talenten. Dit doen we met behulp van een aantal programma’s die we speciaal hebben ontwikkeld om talenten te ontdekken en te verbinden aan het werk en aan de organisatiedoelstellingen.

Wil jij ook meer rendement behalen met het talent dat je in huis hebt? Bel of mail voor een afspraak. We denken graag met je mee!