Talentgericht werken: Blijven functioneren in onrustige tijden

Hoe kun je talentgericht werken in onrustige tijden? Hoe verhoud je je deze dagen met alle veranderingen die gaande zijn? Wat gebeurt er als je “normale” werksituatie anders wordt? 

Werk je thuis, zitten je kinderen om je heen of ben je extra druk omdat je vanuit jouw rol bezig bent om het Corona virus te bestrijden? Valt je werk compleet weg of gedeeltelijk weg?

Als coach bij Rendement door Talent wil ik je stimuleren om ook, tijdens deze ongewone tijden, je talenten en sterke punten optimaal te benutten. 

Graag deel ik met jou een voorbeeld uit mijn eigen leven. Een deel van mijn eigen werksituatie is compleet stilgevallen (naast coaching arbeidsbemiddeling binnen de reisbranche – Flex Work in Travel).

Er ontstaat veel “tijd” en de afgelopen periode heb ik het gevoel dat ik niet meer efficiënt en effectief aan het werk ben. Normaal gesproken ervaar ik mijn werkdagen als energiek, ze gaan snel voorbij.  Doordat ik veel gesprekken voerde met kandidaten (face to face) en kon leveren aan mijn opdrachtgevers. 

Talenten en sterke punten inzetten

Veel van die contacten vielen de afgelopen weken weg en de inhoud van de communicatie was nooit positief…. Alle banen binnen de reisbranche staan on hold en er valt dus niets te bemiddelen. Daar verdiende ik, naast het coachen, mijn kost mee… Dat geeft ook enige stress.

Ik bemerk bij mezelf dat ik “slomer” word in mijn acties. Ik stel dingen uit en heb er niet veel zin in. Ik heb tijd nodig me te verhouden tot deze nieuwe situatie. Mijn talent tot maximaliseren van situaties komt niet tot zijn recht. 

Van de groene momenten, waarbij ik mijn talenten en sterke punten steeds kan inzetten, drijf ik langzaam naar de rode momenten – ben ik bezig met dingen die me weinig energie geven en waar ik moe van word, zonder dat ik veel doe. 

Afgelopen weken heb ik voor mezelf onderzocht hoe ik minder in die rode momenten kan komen. Welke vaardigheden en activiteiten ik in kan zetten om mezelf weer naar de groene momenten en “energizers” toe kan helpen. Ik probeer bewust weer meer dingen in te zetten die mij energie geven. 

Talent input en mijn relatie bouwende talenten aandacht geven

Dat betekent bijvoorbeeld dat ik heb besloten om mijn talent “input” meer aandacht te geven en weer studieboeken voor coaching uit de kast heb gehaald en weer aan het leren ben. Dat leidde ertoe dat ik gistermiddag een paar uur compleet de tijd vergeten was en in het boek zat om te kijken hoe ik mijn werk als coach nog beter kan uitvoeren. Het was heerlijk weer een “groen moment” te ervaren.

Ik zorg er daarnaast voor dat ik meer telefonisch contact zoek met mensen die me na staan, daar is tijd voor en ik bemerk aan mezelf dat dat mij ook voldoening geeft. Mijn relatie bouwende talenten; saamhorigheid en aanpassingsvermogen worden op deze manier gevoed en voel ik me daar lekker en tevreden over.

Tenslotte zet ik wat meer “mildheid” naar mezelf in. De context bepaalt voor mij dat het anders wordt, dat betekent dat ik daar nieuwe wegen in dien te zoeken en dat dat niet direct “maximaal” is, is niet erg. Dat zeg ik tegen mezelf en deel ik met mijn naasten.

Zelf talentgericht werken

Hoe is het voor jou om deze tijd door te komen? Zijn er voor jou ook activiteiten of dingen te bedenken anders aan te pakken? Welk talent zou je meer kunnen activeren? Wat waardeer je toch in deze tijd? Door wie voel je je geholpen, welke nieuwe inzichten komen uit deze periode voort? 

Heb je veel tijd en ben je leergierig; wellicht kun je dan meer tijd nemen te koken en nieuwe recepten uit te proberen. Wil je graag meer onder de mensen zijn” wellicht kun je via Google Meet of house party iets met je vrienden of vriendinnen organiseren.

Heb je het heel druk en is er amper ruimte, wat zou je kunnen doen om jezelf te beschermen, wie zou je daarbij kunnen helpen? 

Rendement door Talent denkt graag met je mee

Als je het met ons wilt delen, nodigen we je uit voor een reactie. Vanuit Rendement door Talent denken we graag met je mee hoe je talentgericht werken kunt inzetten.

Stuur nu een mail voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.