Zo voorkom je een after vakantie dip
Doe jij waar je leuk in bent?
Het is mijn eerste werkdag na mijn vakantie. Ik heb genoten van 3 weken familie, zon en wolken, strand en bos en historie. In deze periode las ik ergens de zin ‘Doen waar je leuk in bent’. Dat zinnetje is blijven hangen. Doe ik waar ik leuk in ben? En hoe zit dat bij jou?
Het schijnt dat er een heuse after-vakantiedip bestaat. Bij de meesten verdwijnt die dip na drie tot vijf weken. Een after-vakantiedip ontstaat doordat de stoffen in je hersenen wat uit balans zijn. Het gaat daarbij voornamelijk om de geluksstoffen in je hersenen. Deze stoffen heb je nodig om je goed te voelen. Genotmiddelen, zoals drugs, nicotine en alcohol, maar ook lekker eten en bijvoorbeeld chocola, stimuleren de aanmaak van deze stoffen. Ook het samenzijn met andere mensen, gezelligheid, een knuffel van een geliefde, massage en sport stimuleren de geluksstoffen in je hersenen. Stresshormonen remmen de geluksstoffen juist, waardoor je je in tijden van stress ook minder gelukkig voelt.
Tijdens de vakantie maak je veel geluksstoffen aan: je bent vaak met mensen die belangrijk voor je zijn, ervaart volop gezelligheid, bent vaak veel in beweging, vangt veel zon en eet en drinkt lekker. Kortom, tijdens je vakantie heeft je lichaam alle reden om veel geluksstoffen aan te maken. Doordat je geen stress van je werk ervaart, is stress ook geen remmende factor van geluk.
Eenmaal thuis is dat vaak ineens anders: je ervaart weer stress van het komende werk en al het opruimen, bent opeens minder buiten, probeert weer in een normaal en gezond eetpatroon te komen en mist vaak de gezelligheid van die mensen waar je op vakantie alle tijd mee doorbracht.
Neem je vakantie mee naar huis
Als je last hebt van een after-vakantiedip kan het daarom heel goed werken om een lijstje te maken van alle dingen waar jij tijdens je vakantie zo blij van werd: de zon, gezelligheid met andere mensen, het plaatselijke eten, tijd om een boek te lezen, uitslapen, etc. Bekijk eens wat je van die lijst thuis ook kunt doen. Neem voor jezelf de tijd om een boek te lezen in het zonnetje. Je kunt afspreken met je vakantiegezelschap en napraten en nagenieten. De herinnering aan de mooie vakantie en de gezelligheid met andere mensen helpen je al gauw over je dip heen. Ook kun je het lekkere plaatselijke eten thuis ook eens proberen te maken. Ook als het thuis heel anders smaakt, herinnert het je toch weer aan die prachtige vakantie.
Kom in beweging
Belangrijk bij het bestrijden van een dip is dat je in actie komt. Beweging remt namelijk het stresshormoon en stimuleert de aanmaak van geluksstoffen. Zeker als je in de vakantie veel buiten was, zal het binnen zitten na je vakantie je tegenvallen. Loop dan een ommetje in je pauze of ’s avonds voor je gaat slapen. Voel je een dip aankomen? Blijf daar niet in hangen, maar ga naar buiten, ga iets doen!
Kijk vooruit
Wat bij een flinke vakantiedip zeker ook kan helpen is vooruitkijken naar een volgende vakantie. Bedenk alvast waar je in je volgende vakantie heen wil. Misschien kun je zelfs al wel boeken. Op die manier kun je je gemakkelijker over je dip heen zetten, blijf je niet terugkijken maar heb je iets nieuws om je op te verheugen.
Doe jij waar je leuk in bent?
Als de vakantiedip aan blijft houden, kun je je afvragen wat daar de oorzaak van is. Komt die dip voort uit ontevredenheid met je huidige leven? In de vakantie leek alles zo perfect, nu sta je weer in de realiteit. Bevalt die realiteit je niet? Bedenk dan eens goed wat je niet bevalt. Hoe kun je daar iets aan doen? Houd het niet bij vage ideeën, maar stel concrete doelen op en maak een plan hoe je die doelen kunt bereiken. Het kan heel goed zijn daar ook eens met anderen over van gedachten te wisselen, zodat je je leven beter op de rails krijgt en je ook gelukkig kunt voelen wanneer je niet op vakantie bent. Een gesprek met bijvoorbeeld een coach kan je helpen. Kijk eens op onze website wat wij voor je kunnen betekenen https://www.rendementdoortalent.nl/online-coaching/#individu of bel en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.