eigenaarschap vergroten met adviesbureau Rendement door Talent

Een energiek team dat eigenaarschap toont in het werk. Dat wil jij toch ook? Maar waar hebben we het dan precies over? En is eigenaarschap vergroten echt mogelijk? Hoe dan? Laura Sangers, talent trainer bij Rendement door Talent, schrijft erover.

Piep, piep, piep… de wekker gaat. Maandagochtend, 6.00 uur. Zucht. Weer een nieuwe week vol kansen en toch voelt het ook als een pittige klus. Een mooi team mensen, heldere doelen geformuleerd, er wordt hard gewerkt en de expertise is er. Daar ligt het niet aan.

Maar toch… soms lijkt het alsof ook je collega’s zich naar het werk toe slepen en ze niets zelf kunnen. De samenwerking en communicatie is ver te zoeken. Iedereen leeft op een eilandje en als er iets moet gebeuren…. Ja, ze doen het hoor, maar de energie… die is ver te zoeken.

Ik druk nog een keer op snooze. Draai me nog even om en val in weer in slaap…

Eigenaarschap binnen team

“Yes, zo gaat ie lekker. Hier word ik blij van, zo werken we effectief samen. Lekker bezig jongens!”

De een na de andere collega komt met een grote glimlach binnen. De zon schijnt door mijn kantoorraam. Wauw, wat een positieve sfeer. Mensen pakken de zaken zelfstandig op.

Het lijkt wel een vliegwiel: hoe meer we focussen op wat er goed gaat en iedereen kan doen waar hij goed in is, hoe harder we gaan. Niet alleen die ene topper die er altijd al uitblinkt, maar iedereen. Ook onze klanten lopen met een grote smile naar buiten.

In de wereld om ons heen gebeurt van alles en binnen dus ook, de werkzaamheden veranderen snel, maar voor ons goed bij te houden want iedereen heeft duidelijk wat zijn/haar talent is, welke werkzaamheden daar bij passen en is daarmee breed en duurzaam inzetbaar.

Van elkaar weten we hoe we aangespeeld willen worden, welke rol het beste past. Talenten worden benut voor de organisatie en dat zorgt voor werkplezier.

De wekker gaat weer. 7.00 uur, oef. Het was een droom…

Eigenaarschap vergroten

Droom jij ook wel eens van een team dat werkt met plezier en energie, gemotiveerd is en meer eigenaarschap toont? En vraag jij je af hoe je van deze droom werkelijkheid maakt?

Antwoord: Werken vanuit talent.

Mensen die hun talent in het werk kunnen inzetten zijn gemotiveerd, energiek en hebben plezier. Zij maken het verschil in de organisaties waarin ze werken en zorgen voor meer kwaliteit, productiviteit en betere resultaten.

Werken vanuit talent draagt niet alleen bij aan betere prestaties, maar leidt ook tot het oppakken van andere taken en innovatief gedrag. De kans op betrokkenheid wanneer de leiding focust op sterke punten is 73% (ipv 9%) [1].

En dat alleen maar door jouw eigen talent en de talenten van je medewerkers effectiever te benutten? Ja, dat klopt!

“Grote leiders hebben gemeen dat zij hun sterke punten werkelijk kennen en op het juiste moment inzetten en zijn het meest effectief als ze investeren in sterke punten”, (Tom Rath- leiderschap op basis van je sterke punten)

Klinkt goed, maar hoe pak ik dat aan?

Goede vraag. Om het overzichtelijk te maken hebben we er 4 stappen van gemaakt.

1. Maak een mindshift
2. Onderzoek en benut de talenten in je team
3. Wees een voorbeeld
4. Geef waarderend leiding en verbind de doelen van je organisatie/ het team aan de talenten van je medewerkers. [2]

Waar begin ik en moet ik dat alleen doen?

Neem contact met ons op. Rendement door Talent heeft inmiddels 10 jaar ervaring als adviesbureau, trainingsbureau en coachingsbureau op het gebied van talentontwikkeling.

Onze programma’s hebben we speciaal ontwikkeld om talenten te ontdekken en te verbinden aan het werk en aan de organisatiedoelstellingen.

Top, ik heb meteen gebeld en een afspraak staan met Elise. En in de tussentijd? Neem een kop koffie, download, print, knip en vouw ons happertje en bouw alvast laagdrempelig aan die eerste stap.

Bronnen eigenaarschap vergroten binnen team

[1] Leiderschap op basis van je sterke punten- Tom Rath
[2] E-book Talentmanagement hoe doe je dat? In 4 concrete stappen naar een sterker team- Elise van den End- Rendement door Talent.